Boendeinformation

Guiden för boende på Knuten 5

Boendeinformation

Ett tryggt hem

Som hyresgäst hos oss, måste du ha en hemförsäkring. Det är ett viktigt skydd vid inbrott, brand, översvämning och olyckor som kan drabba vem som helst, när som helst. Det finns risk att bli ansvarig om ditt akvarium eller egeninstallerad tvättmaskin börjar läcka och ger skador i din eller grannens lägenhet.

Märk dina saker med t ex. personnummer. Dokumentera ditt hem och värdefulla inventarier med kamera och förvara bildmaterialet på ett säkert ställe.

Trivsel för dig och dina grannar

Cyklar och barnvagnar största hotet vid brand

Av brandsäkerhetsskäl är det inte tillåtet att förvara någonting i korridoren eller trapphuset. Exempelvis möbler, pulkor, cyklar, motorfordon, skor eller barnvagnar. 

Sunt balkongvett

En balkong ger möjligheten att njuta lite extra av skönt uteliv och vackra planteringar. Tänk på att blomlådor måste sitta på insidan av balkongräcket. Det är lätt att övervattna blommor vilket kan ge dina grannar våningen under en obehaglig överraskning. Använd ordentliga fat eller ytterkrukor så undviker du enkelt problemet.

Mattor eller sängkläder skakar du på gården.

Det är inte tillåtet att grilla på balkong eller uteplats med kol- eller gasolgrill på grund av säkerhetsskäl. Du får använda elgrill om du visar hänsyn och dina grannar inte blir störda.

Om du bor i en lägenhet där det är tillåtet att röka på balkongen, se till att hantera dina fimpar på ett ansvarfullt sätt - de ska inte slängas ut från balkongen. Du ansvarar även för eventuell snöskottning på balkongen

Sophantering och återvinning

Knyt ihop soppåsen innan du slänger den, så förhindrar du problem i sopkärl. För allas trivsel får ingen ställa soppåsar utanför ytterdörren. Sopor i fastighetens allmänna utrymmen kommer att tas bort och ansvarig hyresgäst får betala. Skrymmande grovsopor, som t ex möbler, lämnar du i regel själv till kommunens återvinningscentraler.

Rökning förbjuden

Vi har rökförbud i alla våra allmänna utrymmen i fastigheten; såsom tvättstuga, källare och trapphus. Enligt lag är det rökförbud även på lekplatser och utanför entréer. Om du röker, ta hänsyn till grannar, barn och djur genom att ta

hand om dina fimpar. Självklart slänger man inte ut fimpar från balkongen.

Om du bor i en av våra rökfria fastigheter råder totalt rökförbud, även i din lägenhet och på din balkong.

Ditt husdjur

Tänk på att inga husdjur får vara lösa i trapphusen och hundar ska vara kopplade utomhus. Använd alltid avföringspåse.

Mata inte fåglarna

Av hygienskäl är det inte tillåtet att mata fåglar från balkong, fönsterbrädor och på marken. Maten drar lätt till sig skadedjur som möss och råttor.

Snöskottning

Om det har snöat har du ansvar att skotta din parkeringsplats och framför eget garage. Eftersom balkongen är en utrymningsväg vid eventuell brand, ansvarar du även för att ta bort snön från balkongen.

Visa hänsyn

Att visa hänsyn för varandra, till exempel genom att undvika störande ljud, är extra viktigt kl 22.00-07.00. Borra eller spika inte i väggen efter kl 20.00.

Tvättstuga 

Grundtanken är enkel. Tänk efter hur du själv vill ha tvättstugan när du börjar tvätta. Ren, fungerande och fullt utrustad. Likadan lämnar du den efter tvätt. Trevligt för alla!

Boka tid

När du ska tvätta bokar du tid enligt gällande rutiner. Och boka bara en tid åt gången.

Lösa föremål

Glöm inte att plocka ur fickor och ta bort lösa föremål från kläderna. Annars kan maskinerna gå sönder. Bygel-bh tvättas i tvättpåse.

Ingen grovtvätt

Mattor, filtar, oljiga arbetskläder och liknande får inte tvättas i tvättmaskinerna; det kan skada maskinen. Maskinerna får inte heller användas för att färga kläder eller annat.

Tänk på grannen

Av hänsyn till dina grannar, tvätta inte efter sista tvättpassets slut. Kom ihåg att släcka och låsa efter dig också. Självklart håller du tiden och tvättar inte på någon annans tvättid.

Vi som tvättar

Tvättstugan är enbart avsedd för tvätten som tillhör oss i huset. Det är inte tillåtet att tvätta åt vänner och bekanta- om de inte bor i huset förstås.

Säg till direkt

Om du upptäcker ett fel på någon maskin, var snäll och gör en felanmälan omedelbart. Sätt upp en lapp på maskinen att den är ur funktion och att den är felanmäld. Tack!

Tvättstugans prylar

Använd gärna tvättstugans gemensamma städredskap, tvättkorgar mm, men bara i tvättstugan. Inte okej att ta dem till sin egen lägenhet.

Sist men inte minst

Gör rent på bänkar, i maskiner och torkskåp när du är klar. Och luddet, kom ihåg att ta bort luddet från torktumlaren!

Ta hand om din lägenhet

Du har ansvaret att ta hand om din lägenhet genom att hålla den ren och i gott skick. Tänk på att om du, någon annan i ditt hushåll eller någon som hälsar på hos dig, sliter onormalt på lägenheten, eller skadar den genom att uppträda vårdslöst eller försumligt, blir du enligt hyreslagen ersättningsskyldig.

Golv

Först, lägg en bra avtorkningsmatta innanför dörren att torka av skorna på. Det skyddar golven från repor och smuts. De flesta golvytor inklusive parkett rengör du lättast genom våttorkning. Linoleumgolv skadas av mycket och hett vatten. Använd sparsamt med rengöringsmedel.

Golvskydd

Det är smart att sätta skydd under tunga möbler som ska flyttas men är svåra att bära. Då sparar du både golven och grannarnas öron. Använd gärna en matta att dra möbeln på. Sätt gärna filttassar under möbler som används mycket.

Väggar

Målade ytor och plastdetaljer rengörs med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Tapeter med plastskikt av vinyl torkas med en fuktig trasa. Övriga tapettyper dammtorkas.

Ventilation

Rengör med jämna mellanrum ventilationsfiltren som finns i rum och badrum. Se till att tilluftsspjällen är öppna, det förbättrar cirkulationen. Tänk på att aldrig täppa igen ventiler då det skapar obalans i ventilationen och kan orsaka problem för dina grannar, exempelvis med röklukt.

Kyl och frys

Torka ur kylen regelbundet, så håller dina livsmedel sig fräscha. Regelbunden avfrostning av frysen ger en jämn temperatur och lägre energiförbrukning. Dessutom håller varorna längre. Hacka eller bryt aldrig bort isen, utan låt den tina och smälta bort. Vill du påskynda avfrostningen kan du ställa in en skål med hett vatten i den avstängda frysen.
Kom ihåg att kontinuerligt torka bort smältvattnet, och att skydda golvet med exempelvis handdukar!

Spis, fläkt och ugn

Håll spis och fläkt rena så minskar nedsmutsningen på övrig inredning i köket. Fett i filter och spiskåpor ökar brandrisken. Filter i kolfilterfläkt bör bytas regelbundet. 

Torka av spishällen efter varje gång du lagat mat, så att inte fett och spill bränner fast. Håll plattorna rena så värmer de bättre.

Rengör ugnen så fort det blivit spill, så hålls ugnen fräsch och du slipper otrevligt os. Använd såpa och en svamp. Stryk ut såpa i ugnen. Sätt sedan på ugnsvärmen på drygt 100 grader. När såpan börjar bubbla stänger du av och låter ugnen svalna. Torka sedan ur med rikligt med vatten. Torka torrt.

Diskmaskin

Har du diskmaskin? Då är du skyldig att lägga ett diskmaskinsunderlägg på golvet. Tänk sen på att ta bort matrester innan du ställer in porslin, bestick och glas. Rensa grovsilen regelbundet och kontrollera att finsilens nät inte är igengrott, då blir disken renare. Och så kan du göra en miljöinsats genom att använda lagom dos miljögodkänt diskmedel.

Badrum och WC

Skurmedel repar och försvårar rengöringen. En mjuk borste och ett milt rengöringsmedel är därför den bästa hjälpen för att hålla toalett och badrum rena, utan att skada emalj, kakel och porslin. Mot kalkbeläggningar i wc-stolen kan du använda vinsyra eller citronsyra, vinsyra tar även bort rost. Spola inte ner något annat än toapapper i toalettstolen.

Haka av badkarsfronten och rengör bakom och under badkaret då och då. Kom ihåg att rengöra golvbrunnen under badkaret och i duschen.

Om du är bortrest länge, be den som ser till din lägenhet att spola vatten i handfat, golvbrunn, toalett och diskho då och då. Så slipper du dålig lukt när vattnet i vattenlåsen avdunstar.

Tvättmaskin och torktumlare

Kontrollera alltid att fickorna på kläderna är ordentligt tömda innan du tvättar och använd alltid tvättpåse till bygel-bh och liknande. Öppna luckorna till tvättmaskin och torktumlare försiktigt.
Rengör luddfiltret och kondenshållaren på torktumlaren efter varje gång maskinen använts. Ta för vana att regelbundet rengöra tvättmedelsfacket på tvättmaskinen.

Ventilation, värme vatten och el

Vi har ett självdragshus och om du känner av problem med ventilationen, tveka inte att kontakta oss. När det blir kallare ute, så sätter vi på fjärrvärmen. Ju kallare det är ute, desto varmare vatten går i elementen.

Även om elen ingår i hyran, bör du värna om att spara energi då det påverkar dig indirekt och det kan innebär hyreshöjning om elförbrukningen går upp.

Här är några tips på hur du sänker din elkostnad:

  • Fyll diskmaskinen helt innan du startar den. Använd ett kortdiskprogram utan torkfunktion.
  • Fyll tvättmaskinen helt innan du startar den.
  • Använd lock på kastrullen så börjar det koka fortare
  • Använd en kastrull eller stekpanna som matchar spisplattans storlek.
  • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. +5 rekommenderas för kyl och -18 rekommenderas för frys
  • Frosta av frysen vid behov och dammsug baksidan av kyl och frys
  • Ta fram och tina mat i kylskåpet istället för att använda mikrovågsugnen
  • Använd vattenkokare för att koka upp vatten
  • Byt till LED- eller lågenergilampor
  • Undvik att ha dator, TV, spelkonsoler med mera på standby.
  • Släck lamporna när du lämnar ett rum
  • Lämna fritt framför element - inga stora möbler eller tjocka gardiner
  • Täpp inte igen ventiler och vädringsluckor - luftväxlingen rubbas

Så minskar du din vattenförbrukning

Även om vatten oftast ingår i hyran bör man av klimatskäl hushålla med vattnet. Så här kan du minska din vattenförbrukning:

  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna
  • Diska inte under rinnande vatten.
  • Duscha istället för att bada. Genomsnittssvensken gör av med ca 200 liter vatten per dygn

Felanmäl värme- och vattenläckor till oss

Dålig isolering, vinddrag och vattenläckor är en onödig belastning för både ekonomin och miljön. Anmäl till oss om du upptäcker:

  • Droppande kranar
  • Läckande toaletter
  • Otäta fönster/dörrar
  • Att temperaturen mitt i rummet är under 20 grader

Hyran

Du kan betala din hyra till oss på olika sätt.

Autogiro

Autogiro är smidigt. Hyran dras då varje månad automatiskt från ditt bank- eller personkonto. Du får även en hyresavi via mejl eller post så att du kan kontrollera beloppet. Hyran dras sista vardagen i månaden. Kontakta oss för anmälan till autogiro.

Via bank eller internetbank

På din hyresavi hittar du avinummer / meddelande som du måste ange när du betalar via internet, annars blir det svårt att identifiera vem betalningen kommer ifrån. Observera att varje månadsavi har ett eget avinummer. Om du vill få din hyresavi som pdf via mejl, kontakta oss.

Skyldig att alltid betala hyran i tid

Det är ditt ansvar att betala hyran varje månad, även om du av någon anledning saknar hyresavi. Hyran ska, som alla andra räkningar, betalas i tid. Enligt hyreslagen ska hyran betalas i förskott, vilket innebär sista vardagen i månaden.

Obetalade hyror överlämnas till inkassobolag, vilket orsakar dig merkostnader samt registrering i gäldenärsregister. Skulle du vid upprepade tillfällen betala hyran för sent riskerar du att bli uppsagd från lägenheten.

Störning

För de flesta är det självklart att alla som bor i ett kvarter visar hänsyn till varandra och respekterar grundläggande regler, baserade på omdöme och sunt förnuft. Men trots ambitionen att uppträda hänsynsfullt uppstår ibland situationer som leder till irritation och onödiga konflikter.

Störningar kan vara av skilda slag. Det kan röra sig om ljud från radio-, stereo- och tv-apparater, högljudda fester, skällande hundar eller oväsen från trappuppgångar. Men det kan också handla om andra saker som till exempel lukter eller hotfulla beteenden.

Men allt räknas inte som en störning. Vissa ljud får man tåla när man bor i flerfamiljshus, som till exempel att barn med kolik skriker på natten ibland, att barn springer och leker, att nattjobbare kommer hem och lagar mat och spolar vatten mitt i natten och att grannar spelar musik dagtid.


Mellan klockan 22.00 och 07.00

Generellt gäller att man bör undvika aktiviteter som kan störa grannar, främst mellan klockan 22.00 och 07.00. Samtidigt har man som boende rätt att "leva". Det kan ibland vara en hårfin linje mellan den enes rätt och den andres tolerans-nivå. Som i alla typer av konflikter är det viktigt att man pratar med varandra.

Förvarna dina grannar

Tala gärna om för dina grannar om du ska utföra störande arbeten i lägenheten, framför allt om det är vid upprepade tillfällen eller under en längre period. Om du planerar en fest kan det vara en trevlig gest att förvarna med en lapp i trappuppgången. Då är det lättare för grannarna att ha överseende med skratt och musik under en kväll.

Dina gäster är ditt ansvar

Tänk på att du även ansvarar för störningar som orsakas av dem som hör till ditt hushåll, dina gäster och andra personer som vistas i din lägenhet, som till exempel hantverkare.

Objektiv bedömning

När man bedömer om en störning föreligger, ska detta göras objektivt utan hänsyn till den drabbades personliga förutsättningar. Att en person inte tål grannens balkongrökning på grund av sin astma eller att en person med sömnsvårigheter hålls vaken av fotsteg från grannen ovanför gör inte automatiskt att omständigheterna ska anses som störningar, även om dessa personer i praktiken blir störda.

Tänk på dina grannar

•Visa extra hänsyn mellan klockan 22.00 och 07.00.

•Sätt möbeltassar under stolar och andra möbler som flyttas ofta.

•Fäst dämpkuddar under högtalare som står på golvet för att dämpa överföring av ljudet till grannen under.

•Undvik att gå omkring i skor inomhus.

•Använd inte tvätt- eller diskmaskinen för sent på kvällen.

•Sänk ljudet på tv:n eller använd hörlurar.

•Smäll inte igen dörrar - använd dörrhandtaget.


Om du blir störd - gör så här

    Att en granne stör beror oftast på obetänksamhet. Många gånger vet personen inte om att hen faktiskt stört någon. Ibland kan det också vara besökare som har stört. Börja därför alltid med att prata med din granne innan problemet blir för stort.

Upprepas störningarna trots att ni pratat med varandra vill vi att du i ett tidigt skede kontaktar din förvaltare så att vi kan inleda en dialog med din granne.

Återkommande störningar

Om både du och fastighetsägaren har talat med din granne och detta inte har hjälpt kan du göra en skriftlig anmälan till fastighetsägaren via mejl eller brev. Ange:

•ditt namn och din adress

•när störningen ägde rum

•typ av störning

•vem eller vilka som stört


Fastighetsägaren skickar då ett varningsbrev till din granne. Om störningarna trots det inte upphör och du vill att fastighetsägaren ska driva ärendet vidare måste du börja föra en störningsdagbok. Det innebär att du kontinuerligt antecknar vad som händer de tillfällen du blir störd.

Ge inte igen

Det lönar sig aldrig att ge igen genom att sätta upp lappar med arga meddelanden, banka i tak och väggar eller på något annat sätt hämnas på den granne som du anser stör. Då kan det sluta med att din granne istället anmäler dig för störande beteende.

Huskurage mot våld i hemmet

    Dammtorp Förvaltning har antagit policyn Huskurage, som syftar till att förhindra våld i hemmet genom att grannar agerar. Det är mycket viktigt att agera direkt när något sker i huset där du bor eller vistas:


• ring på hos grannen för att se om allt står rätt till

• ta vid behov hjälp av annan granne

• kontakta alltid polisen vid hotfulla och akuta situationer


Om en allvarlig störning ägt rum under kvälls- eller nattetid vill vi även att du kontaktar din förvaltare nästa dag så att vi är medvetna om det som skett.


Läs gärna mer på huskurage.se.


Någon i huset far illa?

Vi vill att alla ska känna sig trygga i sitt hem. Genom att hjälpas åt kan vi förebygga, förhindra och stoppa hot och våld. Din insats kan rädda liv. Tack för ditt engagemang!

1. Ring Polisen 112 i situationer som upplevs akuta eller hotfulla.

2. Ring på hos grannen som är utsatt. Om bråk eller våld pågår, kan det räcka med att ringa på och sedan gå tillbaka in lägenheten. Det kan få våldet att avledas eller upphöra.

3. Ring oss för stöd och hjälp tel: 076 - 852 33 31.

! Vid misstanke om att det finns barn som far illa gör en orosanmälan till Socialtjänsten, det gör du genom att ringa kommunens växel 0680-161 00 och be att få prata med mottagningen på socialtjänsten. Det går att göra en orosanmälan anonymt. Läs mer här. 

! Behöver du stöd och skydd? Sök efter kvinnojour eller tjejjour nära dig på www.unizon.se. Unizon samlar 120 jourer över hela landet.

Vad händer om du stör din granne?

Hyreslagen ser strängt på hyresgäster som stör sin omgivning. En hyresgästs skyldigheter gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som trapphus, hiss, tvättstuga eller andra delar av kvarteret.


Om du vet att du eller någon i ditt hushåll råkat störa grannarna kan du undvika klagomål genom att be om ursäkt och visa mer hänsyn framöver.


Om fastighetsägaren har kontaktats på grund av att du stört dina grannar brukar vi alltid börja med att höra av oss till dig för att höra vad som hänt. Vi kan också skicka en skriftlig tillsägelse där du uppmanas att visa mer hänsyn och upphöra med störningen.

Vad händer om störningarna inte upphör?

Om störningarna fortsätter skickar fastighetsägaren ett varningsbrev till dig för att informera om vad hyreslagen säger om störningar. Ibland följs brevet upp med ett möte mellan dig, dina grannar och fastighetsägaren.

Om störningarna trots dessa åtgärder inte upphör kommer du att få ett rekommenderat varningsbrev från fastighetsägaren. Fortsatta störningar kan leda till att du blir uppsagd från lägenheten.

Blir du uppsagd på grund av störning har du hamnat i en besvärlig situation. Uppsägningen kan behandlas i hyresnämnd, hos Kronofogden eller i domstol. Beslutet kan som sagt bli att du måste flytta.

Vad säger hyreslagen om störningar?

Hyreslagen ingår i Jordabalk (1970:994). I kapitel 12 regleras förhållandet mellan den som hyr ut och den hyrande. Hyres-

lagens viktigaste paragrafer när det gäller störande beteende är § 25 och § 42.

§ 25 - utdrag

"När hyresgästen använder lägenheten skall han se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas (störningar i boendet)

...

Om det förekommer störningar i boendet, skall hyresvärden ge hyresgästen tillsägelse att se till att störningarna omedelbart upphör..."

§ 42 - utdrag

"Hyresrätten är förverkad och hyresvärden berättigad att säga upp avtalet att upphöra i förtid,

...

9. om lägenheten vanvårdas på något annat sätt eller hyresgästen eller någon annan, till vilken hyresrätten överlåtits eller lägenheten upplåtits, åsidosätter något av det som ska iakttas enligt 25 § vid användning av lägenheten eller inte håller den tillsyn som krävs enligt nämnda paragraf och rättelse inte görs utan dröjsmål efter tillsägelse,"

Läs mer

www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar


Att föra störningsdagbok

För att dammtorp förvaltning ska kunna driva ett störningsärende vidare är det viktigt att du för en störningsdagbok där du noterar de tillfällen du blivit störd av en granne.

Hur för jag störningsdagbok?

Störningsdagboken är till för att styrka att störningen är återkommande eller allvarlig. Det ska framgå vilken dag och tid på dygnet störningen pågick, vad störningen bestod av och hur länge den pågick.

Hur länge ska jag föra dagbok?

Om ärendet ska drivas i hyresnämnden måste du föra störningsdagbok ända fram till den dag du vittnar i domstol.

Är störningen av ringa art och inte hänskjuten till hyresnämnden räcker det med att du skriver störningsdagbok under en kortare period, cirka en månad, för att klargöra vilken typ av störning det rör sig om och hur ofta den sker.

Om fastighetsägaren ska driva störningsärendet vidare kan du och övriga berörda grannar behöva ställa upp och vittna i en eventuell rättegång. Innan vi inleder ett ärende är det därför viktigt att du är medveten om detta och i en rättegång står fast vid din ståndpunkt om störningarna.


Till dig som flyttar

Vi hoppas såklart att du alltid ska bo kvar hos oss.
Men om du någon gång i framtiden flyttar ifrån oss, så har vi här samlat information som du kan ha nytta av.

Säg upp kontraktet

Ditt kontrakt måste du säga upp skriftligt. Uppsägningstiden är normalt tre månader, om inget annat anges i ditt kontrakt.
Observera att den månad du säger upp lägenheten inte räknas.

Din lägenhet ska besiktigas innan du flyttar

Innan du flyttar görs en besiktning av lägenheten. Både du som ska flytta ut och den inflyttande kallas till besiktningstillfället. Den utförs under kontorstid av fastighetsägarens förvaltare den månad som lägenheten är uppsagd. Syftet med besiktningen är att kontrollera slitaget av lägenheten och bedöma om eventuella åtgärder eller underhåll behövs. En tid efter besiktningen får du ett protokoll med posten.

Observera att du vid skador eller onormalt slitage på lägenheten kan bli ersättningsskyldig.

Om du har bruks- eller skötselanvisningar kvar för lägenhetens utrustning ska du lämna dem i lägenheten till nästa hyresgäst.

Flyttstäda hela lägenheten

Lägenheten ska städas mycket noggrant innan du flyttar. Om lägenheten inte är tillräckligt städad kan du behöva betala för städkostnaden i efterhand. Du måste till exempel putsa fönster, städa bakom spisen, rengöra ugn och köksfläkt, frosta av frysen och rensa golvbrunnen. Till din hjälp har du instruktionerna och checklistan i den här broschyren.

Ta med dig alla dina saker när du flyttar

När du flyttar måste du ta med dig alla dina saker, även sådant som du förvarat i förrådet och på din balkong eller uteplats. Om du vill slänga eller skänka bort något är det ditt ansvar att se till att det är borta när du flyttar.

Viktigt att tänka på

Lämna tillbaka alla nycklar

Alla nycklar måste lämnas tillbaka när du flyttar. Det gäller även nycklar till exemplevis förråd, tvättstuga och motorvärmare. Om inte alla nycklar lämnas in kan du bli skyldig att betala vad det kostar för fastighetsägaren at byta lås.

Överlåtelse av nycklar kan ske mellan avflyttande och inflyttande. Om ingen överenskommelse träffats om överlåtelse av nycklar ska de lämnas till fastighetsägarens huvudkontor senast klockan 12.00 första vardagen efter hyresavtalets utgång.

Anmäl ny adress

När du flyttar ska du anmäla din nya adress till Skatteverket, det är kostnadsfritt. Vill du att din post under en viss tid automatiskt ska skickas vidare till din nya adress (eftersändning) kostar det extra. Du kan göra din anmälan om flytt och eftersändning av post på Svensk adressändrings hemsida;

www.adressandring.se.

För att din post ska komma till din nya adress direkt efter flytten behöver du göra din flyttanmälan minst fem arbetsdagar före flytten.

I övrigt måste du själv anmäla ändrad adress till föreningar, försäkringsbolag, banker, elleverantör, tidningar, vänner, bekanta och så vidare.

El, tv, telefon och internet

När du flyttar måste du dels teckna ett elabonnemang på den nya adressen, dels avsluta ditt nuvarande abonnemang. Kontakta din elleverantör för mer information.

Kom ihåg att säga upp ditt tv- och internetabonnemang samt ditt telefonabonnemang om du har ett sådant. Kontakta din leverantör för mer information.

Kom ihåg när du flyttstädar kök

Dra fram spisen. Rengör sidorna och bakstycke samt vägg, skåpsidor och golv.

Rengör ovansida och spisplattor/häll.

Rengör köksfläkten (eller ventilen) både in- och utvändigt. Ta loss filtret och gör rent.

Rengör ugnen invändigt samt plåtar och grillgaller. Såpa är bra att använda.

Frosta av och rengör kyl och frys. När det är gjort kan du lämna både kyl och frys påslagna.

Rengör köksluckorna och skåpens in- och utsidor. Kom ihåg luckornas överkanter.

Kom ihåg när du flyttstädar badrum och övriga rum

1.Rensa golvbrunnen. Lossa ev. front när du städar under badkaret.

2.Rengör också tvättställets undersida.

3.Glöm inte toalettstolens undersida och krök.

4.Putsa fönstren på alla sidor, även mellan rutorna. Fönstersnickerier ska förstås också rengöras.

5.Rengör elementens fram- och baksidor.

6.Målade ytor som fönsterkarmar och golvlistor ska också vara rena.

7.Dammsug och våttorka golven. Tänk på att anpassa rengöringsmedel efter golvmaterial.

8.Torka ur garderobens backar och hyllor.

9.Rengör alla dörrar. Kom ihåg överkanterna.

Checklista för flyttstädning

Kök

Väggar

Fönsterkarmar

Fönsterglas

Fönsterbänk

Element

Ventil

Belysning

Eluttag

Spisfläkt

Spis, in- och utvändigt (även bakom)

Ugnsplåtar och grillgaller

Köksskåp och lådor,

in- och utvändigt

Kryddhylla

Kyl och ev. sval

Frys, avfrosta och rengör

Dörrkarmar

Dörrar

Bänkskivor

Diskbänk

Golvlister

Golv och tak

Bad och toalett

Tak

Väggar

Belysning

Badrumsskåp

Ventil

Spegel

Badkar (även under

och bakom)

Toalettstol, in- och utvändigt

Tvättställ, in- och utvändigt

Blandare

Dörrkarm

Dörr

Golvbrunn

Golv

Ev. tvättbänk

Ev. tvättmaskin och torktumlare, in- och utvändigt

Ev. torkskåp, in- och utvändigt

Samtliga rum

Belysning

Fönsterkarmar

Fönsterglas, även

mellan rutorna

Fönsterbänkar

Element, även bakom

Eluttag

Garderober och

städskåp, in- och

utvändigt

Dörrkarmar

Dörrar

Golvlistor

Golv

Trösklar

Ventiler

Väggar och tak

Övriga

utrymmen

Balkong/uteplats

Förråd och garage

Städtips

•Grön tvättsvamp med slipande effekt får inte användas på målade ytor, fönster, porslin, kyl/frys, badkar eller tapet, eftersom det förstör ytan.

•Papperstapet tvättas försiktigt med en lätt fuktad svamp.

•Tänk på miljön. Använd gärna kravmärkta städkemikalier.